Voordelen

  • Gezond alternatief voor ‘echt’ ijs
  • Het gaat om echt fruit en het resultaat komt natuurlijk over;
  • De machine is gemakkelijk in het gebruik en eenvoudig schoon te maken.

Nadelen

  • Je moet geduld hebben en in het begin experimenteren: het fruit moet wat ontdooid zijn, maar niet te veel
  • Bij sommige soorten fruit (waterrijke, zoals aardbeien en peer) zitten ijskristallen in het gemaakte ijs
  • Er blijft veel ijs in de machine achter, dit moet je er nog uit pulken
  • Het bereide ijs smelt snel, dus snel opeten

De Yonanas geeft je een gezond alternatief voor ijs. Maar het blijft gepureerd en koud fruit dat eruit komt, het is zeker geen ijs maar meer een smoothie.

Het apparaat is voor kleine kinderen die geen fruit lusten wel ideaal.

Of je een aparte machine moet aanschaffen om bevroren fruit te pureren is de vraag. Een flinke keukenmachine of blender kan het waarschijnlijk ook wel aan.

Eenvoudig in gebruik

De machine werkt heel eenvoudig. Hij komt gemonteerd en wel uit de verpakking, dus je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te stoppen. En natuurlijk moet je bevroren fruit hebben.

Het fruit moet gebruiksklaar zijn, dus geschild en ontdaan van pitjes en steeltjes.

Voor gebruik moet je het fruit iets laten ontdooien. Ongeveer 15 minuten, maar dat verschilt per fruitsoort en per vriezer. Dit vergt dus wat experimenteren.

Het halfbevroren fruit gaat in de schacht, en dan hoef je alleen de knop in te drukken en het fruit er zachtjes doorheen te duwen met het duwstuk.

Wil je een paar porties tegelijk maken, zorg dan dat je een flinke voorraad fruit paraat hebt. Het ijs smelt snel, en er blijft veel in de machine achter.

Bevroren fruit, geen ijs

Het resultaat is een puree van bevroren fruit. Wij vinden het niet hetzelfde als ijs. Doordat er niets is toegevoegd aan suiker of zuivel zit er minder smaak en structuur aan dan aan (sorbet)ijs uit de winkel. Wel verschilt het oordeel per soort fruit. Niet alle vruchten zijn even geschikt.

Bananen en de mango hebben een romige structuur en smaak. Ananas geeft een wat draderige structuur. Aardbeien worden waterig en nogal zwak van smaak. Bij waterhoudend fruit als aardbeien en peren kauwden we op ijskristallen, wat niet lekker is.