Al decennia lang wordt ijs gezien als een delicatesse en het wordt dan ook veelvuldig verkocht op straten en in winkels. We kunnen het genoemde ijs onderscheiden in verschillen soorten. Roomijs is consumptie-ijs dat minimaal voor 5% uit melkvet bestaat, waar het voorheen ten minste 8% melkvet moest bevatten. Wanneer het lager dan 5% melkvet bevat spreken we over melkijs (minstens 2,5%). Daarnaast hebben we ook nog de wereldberoemde variant italiaans ijs en de parfait, wat een luchtige versie van roomijs is.

Uitstraling

De voornaamste activiteit die je als werknemer van een ijssalon uitvoert is het scheppen van ijs. De klant komt binnen en begint te zoeken naar welke bolletjes ijs hij of zij in zijn of haar hoorntje wil hebben. In dit proces is het belangrijk dat je de klant service biedt. Wellicht heeft hij vragen over welke soorten er zijn of wellicht wil hij weten of er gluten in zitten. Onthoud dat je uitstraling en bediening/serviceverlening ontzettend belangrijk is als je werkt in een ijssalon.

Meer dan scheppen

In de zomer van 2015 was Lisa op zoek naar een bijbaan in Amsterdam. Deze heeft ze gevonden bij een ijssalon op de dam en naar eigen zeggen beheerst ze de fijne kneepjes van het vak inmiddels behoorlijk. Ze beaamt dat de uitstraling van de medewerker van groot belang is bij een ijssalon. ‘’Het is immers niet moeilijk om naar de concurrent te gaan als je niet fijn geholpen wordt. Zeker hier in Amsterdam zitten er op elke hoek van de straat wel een paar ijssalons, en ze doen allemaal hun uiterste best om je naar binnen te lokken maar leuke plaatjes en lekkere geurtjes. Maar die concurrentie ligt mij wel, ik heb het idee dat ik er meer mijn best door ga doen. Wij zijn nou eenmaal de beste ijssalon van de wereld!’’, aldus Lisa.