Welke Machine?

Hulp bij aanschaf

Er zijn honderden ijsmachines te koop, maar welke moet u nu kiezen? Het vervelendste wat u kan overkomen bij de aanschaf van een ijsmachine is dat deze niet goed koelt. Het koelen is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van een ijsmachine, maar ik verwonder mij er nog steeds over hoe weinig machines dit goed doen.

Het eerste onderscheid dat ik tussen de machines maak is de manier van koelen. Het koelen kan op 2 manieren gaan: zelfkoelend (deze schaar ik onder de professionele ijsmachines, of de ijsmachines met koelelement. Over ijsmachines met koelelementen ga ik hier wat verder op in.

IJsmachines met los vrieselement:

Het maken van ijs klinkt ingewikkeld, maar het is echt gewoon een kwestie van het mengen van room, suiker en smaakstoffen deze basis koelen en daarna in uw machine gieten en natuurlijk wachten tot het klaar is. Uw machine heeft meestal een gedetailleerde handleiding met verschillende recepten. Maar als u opzoek bent naar een goed recepten boek kan ik deze aanraden. Met bijna alles geldt: oefening baart kunst en dat geld zeker voor ijs maken, maar je kunt je vaardigheden ook perfectioneren met een aantal handige tips.

Met deze ijsmachines wordt er ongeveer 20 uur van te voren een koelelement in de vriezer geplaatst. Na 20 uur kan dit koelelement in de ijsmachine worden geplaatst. Daarna kan het ijs er worden bijgedaan en na 20 tot 30 minuten is het ijs klaar.

Pluspunten:

– In vergelijking met zelfvriezende ijsmachines veel goedkoper.

– Makkelijk te bedienen

Ik heb voor de ijsmachines met koelelement er 2 uit gekozen die voor mij goed zijn bevallen.

De eerste ijsmachine is de wat goedkopere ijsmachine van Delonghi (63 euro)

En de tweede is de wat duurdere ijsmachine Cuisinart-ice (99 euro) .

Minpunten:

– Lang van te voren invriezen van koelelement

– Maar een soort per keer worden gemaakt

Waarom zelfgemaakt ijs maken?

De smaak en textuur van zelfgemaakt ijs is onvergelijkbaar met ijs uit de winkel. Het is rijk, romig, zoet en decadent, eigenlijk het beste van alles. Alle smaken zijn mogelijk, je bent alleen beperkt tot je eigen verbeelding en de inhoud van de provisiekast.

Kies een Machine

IJsmakers zijn er in diverse varianten. De  ijsmachines van nu hebben een speciale vloeistof gevulde kom die moet worden bevroren in de vriezer voor gebruik. Duurdere modellen hebben zelfs ingebouwde compressie vriezers die u in staat stellen om meerdere smaken tegelijk te maken zonder te moeten wachten op een nieuw koelelement.

Tips: Zoek een aantal favoriete recepten

Als je een basis vanille-ijs recept waar je van houdt onder de knie hebt, dan kan je dit gaan “fine tunen” door met allerlei kleur en smaakstoffen te expirimenteren. En vergeet niet, je ijsmachine kan ook helpen bij het maken vetvrije sorbets, verfrissende sorbets en gezonde bevroren yoghurt.

Zie voor alle ijs en bak accessoires Myxlshop.be